Fox Paradox
  • Strona główna
  • Art
  • Life
  • Travel
  • O mnie i o blogu
  • Kontakt

Przeczytaj

Saloniki – 13 miejsc, jakie warto zobaczyć!
Travel,

Saloniki – 13 miejsc, jakie warto zobaczyć!

by Fox Paradox25 listopada 20182 comments
Mediolan, Bergamo i Jezioro Como w jednej podróży!
Travel,

Mediolan, Bergamo i Jezioro Como w jednej podróży!

by Fox Paradox20 października 20181 comment
Top 7 wege restauracji w Lublinie!
Life, Travel,

Top 7 wege restauracji w Lublinie!

by Fox Paradox9 września 20187 comments
Londyn – przydatne informacje
Travel,

Londyn – przydatne informacje

by Fox Paradox28 lutego 20192 comments

Tematyka

  • Art
  • Life
  • Travel

Instagram

Instagram did not return a 200.
Fox Paradox
  • Strona główna
  • Art
  • Life
  • Travel
  • O mnie i o blogu
  • Kontakt
Travel,

Co zjeść w Neapolu? Kuchnia południowej Italii

by Fox Paradox5 miesięcy temuno comment
0
Shares
Share on FacebookShare on Twitter
coperto

Neapol słynie z wielu rzeczy, a jedzenie jest jedną z tych, które jako pierwsze przychodzą mi na myśl. Doskonała pizza, makarony, owoce morza. Jak każdy region ma swoje charakterystyczne dania i smaki. Czego warto spróbować, co zjeść, będąc w Neapolu – stolicy Południa?

  1. Śniadanie na mieście

W Neapolu stawiam na śniadanie na mieście zamiast w hotelu. Jest tu po prostu zbyt wiele możliwości, aby jeść śniadanie hotelowe. Mnóstwo kawiarni, piekarni i cukierni z pewnością zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie.

Witryna z ciastkami i wypiekami przed restauracją Bilbord przed wejściem do cukierni z różnymi rodzajami ciastek

SŁODYCZ NA DZIEŃ DOBRY

Zachęcam Was do odwiedzenia Cuori di Sfogliatella, gdzie wypijecie pyszną kawę i zjecie coś na słodko. Lokalnym rarytasem jest Sfogliatella – neapolitański wypiek z ciasta przypominającego filo, z nadzieniem w środku, najczęściej ricottą i pastą migdałową (około 1,2 €). Okrutnie słodkie, ale i ekstremalnie smaczne. Możesz wypić kawę i zjeść przy barze lub usiąść do stolika (+ coperto 1-1,5€).

Włoskie ciastko - Sfogliatella z pistacjami na wierzchu Szczęśliwa dziewczyna jedząca sfogliatella

Kolejne miejsce, w którym możesz złapać słodkie wypieki na drogę, to La Sfogliatella Mary. Mieści się w wejściu do Gallerii Umberto I od strony Via Toledo. Możesz tu spróbować wielu lokalnych wypieków, m.in. Babá rum. Jest to ciasto podobne do naszej baby piaskowej, nasączone obficie rumem. Czasami z nadzieniem z bitej śmietany, budyniu czy owoców.

Różne rodzaje wypieków i słodyczy

Regionalnym przysmakiem jest także Caffè nocciola, czyli espresso z czekoladową pianką i orzechami. Ogromna dawka cukru wraz z mocnym espresso skutecznie stawiają na nogi. Cena 2,5 €, a proponuję Wam się na nią wybrać do Caffè del professore.

Dwa kieliszki wypełnione kawą, podane na spodku do filiżanki, serwowane na barze, w tle bar

WYTRAWNE ŚNIADANIE

Jeżeli nie jesteś fanem słodkich śniadań, proponuję poszukać w lokalach słonych wypieków. Wśród nich: Mini pizza – najczęściej margheritta, Pizza fritta – coś jak znane nam calzone, czyli ciasto z farszem w środku, smażone w głębokim tłuszczu, Ripieno al forno z ciasta, z farszem z pomidorów, ricotty i szynki w środku. My jadłyśmy smaczne wytrwane śniadanie w Caffe Roma.

  1. Tradycyjna włoska pizza

Wypiekane, mączne placki znane były już w starożytności. Rzymianie zajadali się foccacią, w Egipcie placki stanowiły walutę płatniczą. Dopiero w XVIII w. w Neapolu pojawiła się typowa włoska pizza, z pomidorami i serem, którą tak dobrze wszyscy znamy dziś na całym świecie.

Trzy pizze margheritty z dużą ilością sera na stole Dziewczyna je pizzę

Tradycyjna pizza neapolitańska ma bardzo cienkie ciasto (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów. Powstaje z mąki typu 00, drożdży piwnych, wody, soli i oliwy. Jest wypiekana w piecu opalanym drewnem. Do pizzy używane są pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, oraz lokalna mozzarella bawola. W restauracjach najczęściej spotkamy ją w wersji:

  • Marinara (pomidory, czosnek i oregano)
  • Margherita (pomidory, mozzarella di bufala, bazylia).

Cena za taką pizzę to nawet 4 €, a najczęściej 5-8 €.

Neapolitańska pizza w piecu, grube ciasto, sos pomidorowy, mozzarella i bazylia, w tle widać ogień z pieca

Zdjęcie ze strony restauracji Pizzeria da Antonio

GDZIE ZJEŚĆ NAJLEPSZĄ PIZZĘ W NEAPOLU?

W Neapolu znajdziesz kilkanaście jak nie kilkadziesiąt pizzerii serwujących pizzę. Te, które osobiście sprawdziła i poleca moja przyjaciółka, obecnie mieszkająca w Neapolu to:

  • Pizzeria Starita
  • Antica Pizzeria Di Matteo
  • L’Antica Pizzeria de Michelle
  • Gino e Toto Sorbillo
  • Antonio & Antonio.

Do wielu restauracji, szczególnie tych z najsmaczniejszym jedzeniem, możesz musieć poczekać trochę w kolejce. To normalne i często nieuniknione. Podejdź wtedy do obsługi, podaj swoje imię i liczbę osób. Zawołają Cię, jak tylko zwolni się dla Ciebie stolik.

Kolejka ludzi przed restauracją, nad wejściem neon PIZZERIA

Kolejka przed wejściem do L’Antica Pizzeria de Michelle – zdjęcie Andrew Ashby (Google)

Kolejka przed restauracją nocą

PIZZA A PORTAFOGLIO

Jednym z kulinarnych fenomenów Neapolu jest dla mnie Pizza a Portafoglio. Jest to margherita złożona na 4 części, jak kanapka i serwowana na wynos, najczęściej z małych, street foodowych lokali. Znajdziesz je m.in. na Via Toledo (np. w Michele Tutino lub Sorbillo Piccolina). Cena: 2,5 €.

Pizza złożona na cztery, trzymana w dłoni  Restauracja Michele Tutino, lada, w tle piec Kucharz, który przygotowuje pizzę

  1. Makarony, mozzarella i inne lokalne przysmaki

Będąc w Neapolu, spróbujcie też innych, lokalnych dań. Wśród nich na pewno pozycją obowiązkową jest makaron – ja polecam nawet ten najprostszy, z samymi świeżymi pomidorami (przykładowo fettuccine al pomodoro fresco). Bardzo dobre jest też lokalne ravioli z ricottą (ravioli ripieni alla napoletana) – małe, ręcznie robione pierożki w pomidorowym sosie.

Pierożki z nadzieniem w środku, w sosie ze świeżych pomidorków koktajlowych

Jeżeli lubicie nabiał, koniecznie spróbujcie lokalnej mozzarelli z mleka bawolego (mozzarella di bufala). Ma ona zupełnie inny smak niż ta, którą kojarzymy z polskich supermarketów. W restauracji zamówicie ją solo (mozzarella fresca) lub w sałatce caprese (insalata caprese). Sałatka caprese pochodzi właśnie z tego regionu i jej wygląd – oryginalnie ułożony, tak, by plastry pomidora, mozzarelli i bazylii nachodziły na siebie, ma odwzorowywać kolory włoskiej flagi. Ja akurat trafiłam na nieco odmienny sposób podania sałatki. Mozzarella była w całości na środku, a bazylię zastąpiła sałata, niemniej nadal było to bardzo smaczne.

Sałatka caprese

Kulinarnym zaskoczeniem było dla mnie typowo neapolitańskie danie: makaron z ziemniakami (pasta e patate). Nie mogłam sobie odmówić, więc spróbowałam i ku mojemu zdziwieniu było to naprawdę bardzo dobre. Nie oczekujcie wiele, mi na myśl przyszło skojarzenie „zupa z resztek”, z różnego rodzaju makaronami, ziemniakami, serem i boczkiem. Jednak jest to danie lokalne i naprawdę myślę, że warto go spróbować.

Danie pasta e patate - talerz z "zupą" w środku

Bardzo często spotkacie też przystawki smażone w głębokim tłuszczu (fritto napoli). Mogą to być panierowane warzywa, ricotta (pallina di ricotta) mozzarella (mozzarella impanata zeppolina) albo takie krokieciki z tłuczonych ziemniaków, jajka i sera (crocchè di patate). Podobne do hiszpańskich croquetas – chrupiąca panierka na zewnątrz, miękkie nadzienie w środku.

Smażone serki i warzywa w panierce

Zdjęcie ze strony restauracji Pizzeria da Antonio

  1. Trattoria da Nennella – restauracja HIT

Na wszystkie tego typu dania zapraszam Was do Trattoria da Nennella, położonej w dzielnicy hiszpańskiej. Jest to restauracja, która może się poszczycić fenomenalnym jedzeniem, dobrymi cenami i atmosferą, jakiej nigdzie indziej nie znajdziecie. Codziennie w porze obiadowej zaczyna się impreza. Gra głośna muzyka, kelnerzy tańczą, szef coś pokrzykuje, tłuką się talerze, jednym słowem – dzieje się. Nic dziwnego, że są tu tłumy, więc przygotuj się na chwilę oczekiwania na stolik.

Tańczący kelnerzy

Zdjęcie ze strony www.scattidigusto.it

W Nennelli zamówisz menu składające się z 3 elementów. Wybierasz 1 pozycję spośród dań głównych (pierwsze danie), 1 z dań drugich i 1 dodatek. Za całość zapłacisz 13 €. Warto wziąć tutaj domowe wino, jest bardzo dobre i jednocześnie tanie.

Menu Różne dania - smażone sery, sałatka caprese, pieczone warzywa

Trzy dziewczyny uśmiechnięte w restauracji

Na koniec otrzymasz „rachunek”, a właściwie karteczkę z ilością zamówionych zestawów i napojów. Z tą karteczką podejdź do stoiska przy wyjściu z restauracji, tam się rozliczysz. To bardzo powszechne w neapolitańskich restauracjach, nie rozliczamy się z kelnerem przy stoliku, tylko w kasie przy wyjściu.

Jeśli masz ochotę, w Nennelli możesz na koniec dostać darmową kawę – serwowaną w mini barze już po wyjściu z restauracji, na zewnątrz.

  1. Aperitivo

We Włoszech bardzo popularne jest aperitivo – drink z przekąską, który w teorii ma pobudzić Twój apetyt. W praktyce jest to piękny zwyczaj, że do zamówionego drinka, piwa, czy kieliszka wina, dostajesz małe, słone przekąski. Mogą to być chipsy, orzeszki, precle, oliwki, albo mini kanapeczki. Byłam jednak bardzo zaskoczona, gdy w jednej z restauracji podano nam całą tacę takich właśnie przysmaków. Uczta! A to przecież tylko gratis!

Półmisek z przekąskami - kanapeczki, oliwki, marchewka, precle i dwa kieliszki z drinkami

Polecam Wam bardzo, oczywiście nie tylko ze względu na przekąski czy drinki, cocktailbar Pacù na wzgórzu, obok tarasu widokowego Terrazza Napoli. Widoki są tutaj przepiękne, naprawdę warto wejść pod tę górę.

Widok z góry na panoramę miasta, morze, port i wulkan

  1. Drinki, wino, limoncello

Jak już zahaczamy o temat drinków – w Neapolu obok Aperol Spritz króluje w tym roku Limoncello Spritz. Czym są te drinki i na czym polega ich fenomen?

Aperol to włoski likier o wytrawnym, słodko-gorzkim, intensywnym smaku. Powstaje z mieszanki kilkunastu ziół i pomarańczy, ma 11% alkoholu. Jego charakterystyczny kolor powoduje, że nietrudno go pomylić z czymkolwiek innym. Solo podawany najczęściej jako aperitif ma za zadanie pobudzić apetyt przed jedzeniem. W towarzystwie prosecco i wody gazowanej pomaga znieść włoskie upały (drink Aperol Spritz).

Drink Spritz

Natomiast Limoncello to regionalny likier z Kampanii. Do jego produkcji używa się cytryn pochodzących z Półwyspu Sorrentyńskiego (Sorrentine Peninsula). W smaku bardziej słodko-kwaśny. Powstaje z połączenia skórek cytryn z odpowiednią ilością spirytusu. Zawartość alkoholu wynosi około 30-32%. Włosi oczywiście najczęściej robią ten likier sami. W restauracji może się zdarzyć, że dostaniesz limoncello jako „rozchodniaka” po zakończonym posiłku. Drink Limoncello Spritz to nic innego jak połączenie cytrynowego likieru z prosecco i wodą gazowaną. Idealnie ugasi pragnienie w gorący dzień!

Dziewczyna z drinkiem

A wszystkich fanów dobrego wina z pewnością ucieszy ilość dobrych trunków, które pochodzą z regionalnych winorośli. Typowe, lokalne odmiany to szczepy coda di volpe, piedirosso czy falanghina. Spróbujcie koniecznie!

  1. Owoce morza

Biorąc pod uwagę rekomendacje lokalsów oraz moje testy – faktycznie trzeba przyznać rację miejscowym i nie zamawiać owoców morza w restauracjach w Neapolu. Jeśli chcecie zjeść świeże, najlepsze owoce morza – udajcie się na wyspy. Smak będzie nieoceniony.

Makaron z owocami morza, na wierzchu mule

  1. Coperto

We Włoszech bardzo popularną praktyką jest tzw. coperto (coperti) – koszt obsługi stolika doliczany do rachunku. W Neapolu będzie tak samo, jak w pozostałych regionach Italii, obojętnie, czy chcesz wypić kawę czy zjeść pizzę, jeśli siądziesz do stolika – do rachunku zostanie doliczone coperto, najczęściej 1-1,5 € od osoby. Coperto jest obligatoryjne, niezależnie od ilości osób. Natomiast nie wyczerpuje tematu napiwku, który oczywiście możesz, według swojego uznania, zostawić kelnerowi dodatkowo.

Kelner niesie trzy pizze w restauracji, kładzie jedną na stole przed gośćmi

Zdjęcie ze strony restauracji Gino Sorbillo

Mam wrażenie, że o neapolitańskim jedzeniu można by książki pisać. Ja starałam się przekazać Wam informacje po krótce, głównie na podstawie moich doświadczeń. Mam nadzieję, że będzie to przydatna lista, z którą odnajdziecie się bez problemu w kulinarnym świecie Neapolu.

neapolwłochy
Previous

Neapol – praktyczne informacje. Co warto wiedzieć?

5 miesięcy temu
Next

Tajlandia – praktyczne informacje, czyli co warto wiedzieć?

5 miesięcy temu

Leave a Reply Anuluj pisanie odpowiedzi

Related posts

IMG_9638
Travel,

Tajlandia – 10 rzeczy do zrobienia na Ko Phi Phi

by Fox Paradox4 tygodnie temuno comment
IMG_9412
Travel,

Tajlandia. Co warto zobaczyć na Phuket?

by Fox Paradox1 miesiąc temuno comment
IMG_1820
Travel,

Bangkok atrakcje – co zobaczyć w stolicy Tajlandii?

by Fox Paradox1 miesiąc temuno comment
IMG_8727
Travel,

15 rzeczy, które zaskoczą Cię w Tajlandii

by Fox Paradox3 miesiące temu2 comments
O mnie

Cześć jestem Magda!

Uwielbiam włoską kuchnię, hiszpański język i wiedeńską architekturę. Polskie góry i ruskie pierogi. Zwiedzam europejskie zakątki korzystając z tanich lotów i wyszukując ciekawe do odwiedzenia miejsca. A w przerwach od podróży piszę o życiu, niezmiennie przy kubku kawy. Wszystko opisuję tutaj, częstuj się!

Przeczytaj

Saloniki – 13 miejsc, jakie warto zobaczyć!
Travel,

Saloniki – 13 miejsc, jakie warto zobaczyć!

by Fox Paradox25 listopada 20182 comments
Mediolan, Bergamo i Jezioro Como w jednej podróży!
Travel,

Mediolan, Bergamo i Jezioro Como w jednej podróży!

by Fox Paradox20 października 20181 comment
Top 7 wege restauracji w Lublinie!
Life, Travel,

Top 7 wege restauracji w Lublinie!

by Fox Paradox9 września 20187 comments
Londyn – przydatne informacje
Travel,

Londyn – przydatne informacje

by Fox Paradox28 lutego 20192 comments
RunCamino – recenzja filmu i potężna dawka motywacji!
Life,

RunCamino – recenzja filmu i potężna dawka motywacji!

by Fox Paradox27 września 2018no comment

Ostatnie wpisy

  • Tajlandia – 10 rzeczy do zrobienia na Ko Phi Phi
  • Tajlandia. Co warto zobaczyć na Phuket?
  • Bangkok atrakcje – co zobaczyć w stolicy Tajlandii?
  • 15 rzeczy, które zaskoczą Cię w Tajlandii
  • Tajlandia – praktyczne informacje, czyli co warto wiedzieć?

Tematyka

  • Art
  • Life
  • Travel

Archiwa

  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • luty 2022
  • listopad 2021
  • sierpień 2021
  • czerwiec 2021
  • kwiecień 2021
  • listopad 2020
  • wrzesień 2020
  • marzec 2020
  • styczeń 2020
  • październik 2019
  • lipiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • listopad 2018
  • październik 2018
  • wrzesień 2018
  • sierpień 2018
…
  • Strona główna
  • Art
  • Life
  • Travel
  • O mnie i o blogu
  • Kontakt

© 2020 Ever Magazine Theme. All rights reserved.